De rouwcultuur verandert

Een grafmonument richten mensen op om de identiteit van de overledene te  bewaren en de herinnering aan hem of haar levend te houden. Tegenwoordig ogen alle grafplaatsen echter eender en lijken vaak anoniem. Juist deze anonimiteit stoort echter als een graf(monument) er net voor bedoeld is de herinneringen aan een bijzonder persoon levend te houden.

Volgens een onderzoek zijn tegenwoordig de naam, de geboorte- en sterfdag meestal de enige persoonsgerelateerde gegevens en kenmerken die gewoonlijk een grafmonument sieren. Geen woord, afbeelding, symbool(taal) die meer vertelt over die ene overledene. Iets persoonlijks is vaak niet gewenst of zelfs verboden.

Ieder mens verwerkt zijn of haar verlies op een eigen, individuele manier. Waarom worden de grafmonumenten dan ook niet meer geïndividualiseerd? Steeds vaker zijn er pogingen en intenties om grafmonumenten nieuw en anders te ontwerpen. Artea Grafmonumenten ondersteunt een individuele rouw- en grafmonumentencultuur met de durf tot veelzeggende grafmonumenten met geïndividualiseerde beeld- en symbooltaal. De rouwcultuur verandert en in haar kielzog moet ook de begrafeniscultuur veranderen.

Wat verwachten mensen vandaag van een grafplaats?

Alternatieve grafplaatsen zijn tegenwoordig populair. Ze brengen echter ook ongemakken met zich mee die de nabestaanden vaak veel te laat zien. Steeds weer is er te zien hoe op alternatieve grafplaatsen bloemen en andere herinneringsstukken achtergelaten worden. Urnenmuren, begrafenisbossen enz. laten dit echter officieel niet toe.

Wat de nabestaanden van een grafplaats respectievelijk een begraafplaats verwachten, heeft een marktonderzoek uitgewezen:

  • Individualiteit
  • Natuur, oude bomen
  • Luchtige, niet te nauwe, asymmetrische ordening van de graven
  • Ruimten om zich terug te trekken en te rouwen, zitgelegenheid
  • Gemakkelijke grafzorg en geen plicht tot grafzorg
  • Rustzones en netheid

Artea Grafmonumenten staat voor moderne en geïndividualiseerde grafvormgeving. Dat geeft nabestaande enerzijds de kans op hun eigen manier te rouwen en afscheid te nemen, en anderzijds worden zij tot niets verplicht.

Over rouwverwerking

Soms wordt wel eens gesteld dat de dood pas bestaat sinds de mens zicht bewust geworden is van de eigen sterfelijkheid. Of anders uitgedrukt: de dood heeft voor de mens een veel realistische betekenis als voor ieder ander levend wezen omdat slechts de mens kennis van de dood heeft. Het einde dat ons mensen steeds zo dreigend voor ogen staat, weerhoudt ons om zo meer door het leven te gaan. En toch is ieder sterfgeval weer uniek.

Het leven van de meeste mensen gaat gebukt onder de meest diverse verliezen: het verlies van een grote liefde, van een grote passie, van macht, of gewoon van geld. We moeten leren afscheid te nemen van onze wensen en verwachtingen en ze achter ons laten zodat iets nieuws kan beginnen. Wat ons rest zijn hoop, geloof en herinneringen.

Hoewel de dood in de media alomtegenwoordig is, vindt een echte uiteenzetting over dit pijnlijke thema niet plaats. Want veel mensen vrezen de dood en vermijden het zo lang mogelijk om zich ermee bezig te houden. Daardoor is het vaak nog veel moeilijker met het verdriet om te gaan wanneer dan een sterfgeval in de naaste kring optreedt. Men voelt zich hulpelozer dan ooit tevoren.

Rituelen, symbolen en rouwverwerking

Rouwrituelen en -symbolen helpen de mensen van oudsher om te gaan met het verlies van een geliefd persoon. Want de mens denkt over zichzelf na – hij of zij vraagt zich af, of hij of zij in het leven de juiste beslissingen heeft genomen en zoekt naar de zin van leven en dood. De zoektocht naar de sterfelijkheid was en is in essentie de zoektocht naar het juiste ritueel. De zoektocht naar het inzicht van wat men moet doen om het verdere bestaan na de dood te verzekeren. Symboliek en rituelen helpen de mensen zich in deze onzekerheid te redden en ermee te leven.

Symbolen zijn belangrijke communicatiemiddelen en ze beperken complexiteit. Men kan bijvoorbeeld twee stukken hout dwars over elkaar leggen en daarmee de essentie van het christendom uitdrukken. Er bestaan profane (niet kerkelijk, werelds) en sacrale (heilige) symbolen en ze zijn overal. Ze behoren tot de elementaire uitdrukkingsvormen van de mens.

Rouwrituelen zoals het branden van een kaarsje of het achterlaten van bloemen op het graf helpen de nabestaanden direct om met het verlies om te gaan. Het herhalen van rituelen biedt veiligheid en geborgenheid.

De thema’s dood en rouw zijn zeer persoonlijk en emotioneel. Ze gaan vaak gepaard met sprakeloosheid, verdringing en angst. Wanneer we met een sterfgeval geconfronteerd worden, bevinden we ons in een situatie waarop de meesten van ons niet voorbereid zijn. Elk individu gaat op zijn eigen manier met zijn verdriet om – en daarom moet hij of zij ook de nodige tijd en ruimte hiervoor krijgen.

Vormgeving bij Artea Grafmonumenten

Hoe kunnen nabestaanden de begraafplaats als een plaats van herinnering, rust en troost ervaren? Dat is de kernvraag die men zich moet stellen bij de creatie van gedenktekens. Daarom maakt Artea, grafmonumenten die herinneringen overdragen, verhalen vertellen, gedachten doen rijzen en van de individualiteit van de overledene getuigen. Voor dit doel werkt Artea Grafmonumenten samen met de beste steenhouwers van Nederland en in het buitenland. Zo slagen we erin om de vormgeving continue uit te bouwen en innovatieve producten te ontwikkelen.

"zijn zeer tevreden over het resultaat"

Grafsteen ruw Vught

Op 10 september werd de grafsteen voor mijn echtgenote geplaatst. Mijn kinderen en ikzelf zijn zeer tevreden over het resultaat van uw advisering en ondersteuning. Daarvoor bij deze onze hartelijke dank aan Artea.

 

Lees meer klantervaringen

voor ieder een bijzondere grafsteen of monument

Over Artea Grafmonumenten

Artea Grafmonumenten heeft twee vestigingen: Alkmaar en Veenendaal. Onze creatieve medewerkers zijn gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en plaatsen van grafmonumenten en gedenktekens. Op veel begraafplaatsen in Nederland komt u de fraaie, door ons vervaardigde grafmonumenten tegen. De liefde voor ons vak draagt bij tot het realiseren van mooie gedenktekens. Wij hebben begrip voor rouwverwerking en weten dat het proces om tot een heel “eigen” monument te komen tijd vergt. Met gedegen kennis van materialen, gevoel voor vormgeving en door ons in te leven in uw wensen, komen we altijd tot een grafmonument dat past bij uw dierbare overledene. Ieder mens is immers uniek en verdient een bijzonder monument.

Alkmaar Veenendaal

Onze locatie in Veenendaal is aankomende zaterdag 2 juli gesloten