Brons voor de eeuwigheid

Brons is een legering van koper en tin en heeft zich door de eeuwen heen bewezen als een zeer duurzaam materiaal. Het roest niet en is dus bij uitstek geschikt om buiten te gebruiken, in combinatie met een grafsteen. Ieder bronswerk is uniek omdat het op ambachtelijke wijze wordt vervaardigd.

Wanneer inspiraties vorm krijgen…

Hierbij wordt in de eerste fase door de beeldhouwer een bepaalde vorm gemaakt. Van deze vorm wordt in gips of siliconen een afdruk gemaakt in twee helften. Zo ontstaat er een negatief. De twee helften worden verbonden en gevuld met vloeibare was.

Wanneer de was afkoelt zal deze aan de buitenzijde eerder hard worden dan binnenin. Nu laat men de deels nog vloeibare was eruit lopen en wordt de ruimte opgevuld met gips om zo een stevige kern te verkrijgen.

Vervolgens brengt men gietkanalen aan om het brons te kunnen gieten.wasmodel met gietkanalen Om het geheel heen wordt dan weer gips gestort waarna de was weer wordt verhit, zodat deze er uit loopt. Wat nu overblijft is een ruimte waarin het brons kan worden gegoten.
Dit gebeurt bij een temperatuur van 1250ºC.

De hierboven beschreven procedure noemt men het uitsmelten van was op basis van de ‘verloren vorm’.

Bij de volgende stap, het afwerken, wordt het bronswerk vrijgemaakt door het wegkappen van het gips erom heen, als ook binnen in.
De gietkanalen die dienden om het brons te kunnen gieten worden weggeslepen en de openingen worden dichtgelast en afgewerkt.
De laatste werkzaamheden bestaan uit het patineren.
Wanneer we ongepatineerd brons buiten zouden leggen, gaat dit op termijn verkleuren, uiteindelijk wordt het groen.
Deze reactie kan gecontroleerd en versneld worden uitgevoerd door het patineren. Dit geschiedt door het bestrijken van het brons met een zuur in combinatie met vuur.

Het resultaat kan leiden tot brons in diverse tinten, van licht tot donker. Zelfs rood, blauw en geel behoren tot de mogelijkheden.
Uw kleurkeuze zal afhankelijk zijn van de materiaalkleur van de grafsteen waarmee we het bronswerk combineren.
Samengevat is alles wel in brons te gieten.
Dit kan een figuur zijn of een bloem, maar ook bijvoorbeeld uw eigen handafdruk of een beeldje met een voor u bijzondere betekenis.

Daarom willen de vormgevers van Artea hierover graag met u van gedachten wisselen,
want ú bent eigenlijk onze belangrijkste ontwerper.

"Het is goed zo."

Op 15 februari heeft u het grafmonument voor mijn echtgenoot geplaatst op de R.K. Begraafplaats te Achterveld. Wij hebben gezocht naar een mooi en eenvoudig monument en dat is het geworden. Het is goed zo.
Bedankt.

Lees meer klantervaringen

voor ieder een bijzondere grafsteen of monument

Over Artea Grafmonumenten

Artea Grafmonumenten heeft twee vestigingen: Alkmaar en Veenendaal. Onze creatieve medewerkers zijn gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en plaatsen van grafmonumenten en gedenktekens. Op veel begraafplaatsen in Nederland komt u de fraaie, door ons vervaardigde grafmonumenten tegen. De liefde voor ons vak draagt bij tot het realiseren van mooie gedenktekens. Wij hebben begrip voor rouwverwerking en weten dat het proces om tot een heel “eigen” monument te komen tijd vergt. Met gedegen kennis van materialen, gevoel voor vormgeving en door ons in te leven in uw wensen, komen we altijd tot een grafmonument dat past bij uw dierbare overledene. Ieder mens is immers uniek en verdient een bijzonder monument.

Alkmaar Veenendaal

Onze locatie in Veenendaal is aankomende zaterdag 2 juli gesloten