Begraafplaats Memento Mori

Op dinsdag 23 oktober heeft Artea Grafmonumenten Veenendaal het monument geplaatst bij het Collectief Algemeen Graf.
Dit Collectief Algemeen Graf is gerealiseerd op een centrale plaats op begraafplaats Memento Mori te Bunschoten-Spakenburg.

Het monument bestaat uit zeven staande stenen die met elkaar verbonden zijn.
Op het monument staat de tekst: Een ieder geliefd allen tezamen herdacht.
Bij deze tekst wordt het alfa en omega teken afgebeeld.

Er is een mogelijkheid gecreëerd om bloemen te plaatsen.

bron: redactie Dagblad De Bunschoter

Memento mori is een Latijnse zin die traditioneel wordt vertaald als Gedenk te sterven of Denk eraan te [moeten] sterven. Vrijere vertalingen zijn Bedenk dat u sterfelijk bent of Denk aan je eigen sterfdag. Het is het devies van de trappistenorde. De spreuk komt al voor op zilveren Romeinse bekers.

Tertullianus meldt[1] dat tijdens een triomftocht door Rome een slaaf achter de triomfator op zijn zegewagen stond die hem in het oor fluisterde “Respice post te! Hominem te memento!” (Kijk achter je! Bedenk dat je slechts een mens bent!). Dit om te voorkomen dat de triomfator zich verheven zou voelen, waar de Romeinen “als de dood” voor waren (zie ook Lucius Tarquinius Superbus). Dit verhaal wordt echter door geen enkele moderne schrijver bevestigd.[2]

Het memento mori ligt dicht bij een ander Latijns thema, het carpe diem (pluk de dag). Het christendom heeft er echter een geheel eigen betekenis aan gegeven, met slechte vooruitzichten als men te veel erop los leeft.

"Onbeschrijflijk mooi!!"

Langs deze weg mijn/onze reactie op het grafmonument van mijn moeder. Onbeschrijflijk mooi!!

Lees meer klantervaringen

voor ieder een bijzondere grafsteen of monument

Over Artea Grafmonumenten

Artea Grafmonumenten heeft twee vestigingen: Alkmaar en Veenendaal. Onze creatieve medewerkers zijn gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en plaatsen van grafmonumenten en gedenktekens. Op veel begraafplaatsen in Nederland komt u de fraaie, door ons vervaardigde grafmonumenten tegen. De liefde voor ons vak draagt bij tot het realiseren van mooie gedenktekens. Wij hebben begrip voor rouwverwerking en weten dat het proces om tot een heel “eigen” monument te komen tijd vergt. Met gedegen kennis van materialen, gevoel voor vormgeving en door ons in te leven in uw wensen, komen we altijd tot een grafmonument dat past bij uw dierbare overledene. Ieder mens is immers uniek en verdient een bijzonder monument.

Alkmaar Veenendaal